2012. nov 14.

Masinák a konyhában II. - Keverés-kavarás

írta: mood reader
Masinák a konyhában II. - Keverés-kavarás

Ahogy már említettem nem kenyerem a sokfunkciós csodamasina. Ezért a legfontosabb feladatokhoz önálló segítőim vannak a konyhában. Így ha valamelyik idővel elfáradna, nem rántja magával többi barátját sem:) Hisz a többfunkciós szerkezeteknek általában a szíve közös és ha az megáll....no akkor komolyan meg vagy lőve:(

images (2).jpgA leggyakrabban használt kisgépem a keverőm. Ha jól emlékszem karácsonyi ajándék volt ancimtól az új konyhába:) Őt aztán tényleg sűrűn használom, főleg a habverő részét: pudingok, krémek, tojásfehérje,sütemények, folyékony és  enyhén sűrű anyagok keverésére alkalmas. Arra célszerű odafigyelni, hogy a nagyon híg dolgokat, mint például a tej keverését magasabb falú edényben végezzük. Ha túl lapos, öblös az edényünk, akkor az egész konyha pettyes lesz tőle:) De a sűrűbbeket vagy a tojásfehérjét már nem kell túl mély edényben keverni, sőt a legtöbb esetben jobb, ha nagyobb felületen tud elterülni az anyag:) Ha már sűrűbb az alapunk, mint a legtöbb tészta (sütemények, pizza, gofri), esetleg töltelékek, masszák esetében lehet, hogy inkább a dagasztó pálcákat használjuk a gépben. Igazából bármilyen anyagon kipróbálhatod a habverőket, de ha azt veszed észre, hogy a cuccmákod tekeredik fel a habverőcskékre, akkor inkább válts a dagasztóra:) 

images (3).jpgA másik kavargatós masina a botmixer. Nos, ez számtalan esetben ugyanakkor használható, mint a habverő volt, de vannak esetek, amikor mégiscsak praktikusabb. Szinte mindig magasabb falú edényben és hígabb, vagy puha darabos ételeknél tudjuk használni. Szupergyorsan felveri a gyors-pudingot a magas falú edényében, de például a tojásfehérjét nem tudja szépen homogénre habosítani. De a legeslegügyesebb a pépesítésben!! Próbáld ki a zöldség és magvas leveseknél. Amikor már jó puhára főtt a zeller, brokkoli, sárgaborsó, tök, paprika....bármi, akkor akár a tűzhelyen a lábosban krémesítheted vele a levesedet:) De ugyanilyen nagy segítség bármilyen egyéb pürés ételeknél (például mexikóihoz a babpüré). 

images (4).jpgÉs végül a harmadik nagy kavaró-keverő a turmixgép. Sajnos ez még hiánycikk a kis konyhámban, de már fent van a listán. Ezt leginkább télen turmixhoz, krémtúróhoz, nyáron shakehez koktélokhoz használnám, de igazán nagy szükség majd pici baba érkezésekor lenne, amikor már bébipapi a menő és szívesebben gyártom majd saját kezűleg, mint vásárolom a "kitudjamivanbenne" vackokat. Ja és a jégdarálás sem utolsó szempont:)

Szólj hozzá

turmix masina robotgép habverő botmixer konyhai kisgépek