2013. jún 23.

Zsenge zöldborsó szezon. Levesbe vele! feat grízgaluska

írta: mood reader
Zsenge zöldborsó szezon. Levesbe vele! feat grízgaluska

Meleg nyári napokon kevéssé kívánja az ember a forró leveseket. Mégis a friss zsenge zöldséget szívesen fogadja a szervezetünk. Így későn este amikor már tudunk egy leheletnyi friss levegőt ereszteni a szaunává vált lakásba szívesen főzök egy gyors, zsenge zöldborsó levest. Pláne, ha egyszer most van szezonja:)

ZÖLDBORSÓ LEVES feat DARAGALUSKA

20130525_174149_Sophia_Pinstripe.jpg

A zöldborsó leves igazán gyors, könnyű kis zöldséges levesecske és igazán kevés zöldségre van szükségünk az elkészítéséhez. Gyakran akkor készítem amikor maradék 1-2 répácskát találok a hűtőbe, ami már lassan kidobásra kerülne. Zöldborsó pedig mindig van a fagyasztóban:) 

Tehát zöldségkészlettől függően (a mostani kb 4-5 tányérnyi lesz) megpucolok 2-3 sárga és 1-2 fehér répát meg egy közepes krumplit. Én azt szeretem, ha minden egységesen apró kockákra van vágva. A zöldségeket kevés vajon átfuttatom 1 fakanálnyi vegetával. Ezután hozzáadom a friss vagy fagyasztott borsót. Nem méregetem:) Annyit öntök a lábasba, hogy szemre az aprított zöldséggel azért azt mondhassam rá, hogy zöldborsó leves készül:) Ha fagyasztott a zöldborsó, akkor addig párolom, amíg a felolvadt víz elpárolódik róla. Ezután megszórom 2 fakanálnyi liszttel és egy fakanálnyi piros paprikával. Átforgatom és nem engedem a lisztet leragadni az edény aljára. Felöntöm kevés vízzel és kavargatom, kapargatom a leragadó lisztet, nehogy csomós legyen majd a leves. Lassan adagolok hozzá 2-2,5 liter vizet, ki ennyire szereti sűrűn, és főzés közben is pótolom a vizet. Mehet még egy kevés só, bors, ízesíthetjük egy fej gombával és persze a friss petrezselymet is imádja! takarékra veszem és így főzöm úgy 40 percet. Egyre kell figyelni, hogy az elején szinte biztosan fel fut a leves! Legyünk a közelben! 

20130525_152431_Sophia_Pinstripe.jpg

20130525_153820_Sophia_Pinstripe.jpg

Ki mivel szereti, van aki natúr, gyakran nokedlit szaggatok bele a főzés végén, de a legújabb kedvencem - szintén gyermekorom íze - a daragalusak!! Egy evőkanálnyi sertés zsírt teszek egy üvegtálba és szobahőmérsékleten hagyom, hogy kicsit fellazuljon, olvadjon. Ha már lágy, akkor habosra verem 2 tojással. Jöhet a só bors és a friss, apróra vágott petrezselyem. Végül apránként kevergetem hozzá a búzadarát. A lényeg, hogy ne legyen nagyon kemény a massza, de azért sűrű legyen. Ezután egy 20 percet állni hagyom. A masszát teáskanállal kanalazgatom a zubogó sós vízbe és jól megfőzöm. Az egészet egyszerre főzöm ki. Anyu szerint a könnyű daragaluska titka, hogy a galuskákat nem veszi ki a forró vízből, miután megfőttek, hanem még 5-7 percig hagyja, a forró vízben őket tűzről levéve. A trükkje eddig bevált:) Legalábbis én jobban szeretem könnyűnek, szétesősnek, mint kemény gombóckának. De ízlések....:)

20130525_163159_Sophia_Pinstripe.jpg20130525_173901_Sophia_Pinstripe.jpg

Szólj hozzá

leves könnyű gyors zöldborsó főz daragaluska leves betét