2012. dec 19.

Csoki álom - a szuflé

írta: mood reader
Csoki álom - a szuflé

Mindig is a legeslegnagyobb kedvencem volt:) Telistele finom, lágy, forró, sűrű csokoládéval, vanília fagylalttal hűsítve  és tejszínhabbal koronázva...... 

CSOKOLÁDÉ SZUFLÉ

2012-11-25 19.38.29_Sophia_Ground.jpgA szuflé szerencsére egy elég gyorsan összedobható desszert, csak sokféle alapanyagot igényel:( És egyetlen rákfenéje, hogy sikerül-e elérni a tökéletes állagot, azaz kívül szilárd, belül folyékony!!! Az első kérdés, hogy van-e megfelelő formánk, amiben sütjük majd a csodát. Ne legyen túl nagy és ne legyen túl kicsike sem a forma. A túl nagyban hatalmas szuflénk lesz és azért az tömény ám, ha túl kicsike, akkor félő, hogy könnyen túlsül a belseje:) Ideális lehet egy picike szuflé forma, amilyet Ikeában és Kikában is kaphatunk, de jó lehet a nagyobb méretű muffin forma is. Én használom a kerámia szuflé formákat és a szilikon muffin formát is:) 

Első lépés tehát a forma kiválasztása, bevajazása és kilisztezése:) Maga a szuflé 2 csokor összetevőből áll. Egy edényben felhabosítunk egy kevés vajat (ujjnyi vastag) 2 tojással és 4 evőkanál kristálycukorral. Ezt habverővel teszem, a vaj legyen olvadt. Ezt a felét a sütinek lehet még ízesíteni, aromázni. Fahéj vagy vaníliás cukor, rum aroma, mandula lapkák...bármi. A másik fele a szuflénak a csokoládé!! És itt van a lényeges része!! Egy magasabb, kis méretű edény feléig vizet engedek és közepes lángon forralni kezdem. Erre az edényre kerül az üvegtálam, amiben a csokoládé majd felolvad. Azaz kell 2 edény: 1 vizet forralni és 1 olyan, amelyik ráilleszkedik a vizes lábasra, nem túl mély,lehetőleg üveg. Kell ezután nekünk úgy 150-200 gramm csokoládé. Minél több féle, fajta, állagú, sötétségű és minőségű annál jobb lesz a végeredmény! Ilyenkor mindig kerül bele nálam Boci étcsokoládé. Ha nincsen más, akkor csak ilyen, mert szerintem ez az egyik legjobb étcsokoládé, ami nagyobb mennyiségben süteménybe megfizethető, és jó minőségű. Ezen kívül ilyenkor szoktam felhasználni a különbözőcsokis ünnepekről megmaradt édességeket (húsvét, télapó). Mindegy, hogy ét vagy édes csokoládék, az a fontos, hogy ne legyenek töltöttek. Néha kerül bele valami igazán különleges is, mint a D'Or magas kakaótartalmú csokija. Az összes darab csoki addig gőzölgetjük a forró víz felett, amíg szépen meg nem olvadnak. Ekkor egy kevéske tejjel vagy tejszínnel lágyítjuk a sűrű masszánkat. Legyen a tej/tejszín langyoskák, hogy ne kapja össze a forró csokitengert. Ha kész, vegyük le a tálat a vízről és kevergessük hűtsük még egy kicsit. Majd lapátoljuk a tojáshoz és bőszen kevergessük össze a 2 masszát. Azért is kell figyelni a csoki hőfokra, mert ha túlságosan forrón öntjük a tojáshoz félő, hogy végül rántottás csokit kapunk:) De az is szuper, ha a csokis tojást habverővel dolgozzuk össze, így keverjük és hűtjük is:) Végül keverjünk el lapáttal, fakanállal egy kevés lisztet is a tésztában. apránként lisztezzük, de csak addig, amíg még az állaga, hígsága megvan. Ha túl sok a liszt nem lesz folyékony a belseje.

Most már csak a formába öntögetés jön és a 190 fokos sütés. Na és itt nem tudok segíteni. Minden sütő másként süt, ezt a részt ki kell tapasztalni. Nézegessük a szuflénkat sütés közben és ha már szilárdkásnak tűnik a teteje vegyük ki, borítsuk tányérra és kanalazzuk meg:) Ha folyik, akkor jó:) Mindenképpen dukál mellé a fagyi (imádom a banános csokis Carte d'Or-t) és a tejszínhab vagy a lekvár!!!

Szólj hozzá