2012. dec 22.

Télen kívánjuk az oldalast is

írta: mood reader
Télen kívánjuk az oldalast is

Sokszor emlegetem, hogy nem vagyok egy téli gyerek:( Valamiért semmit nem szeretek benne, mindig fázom, álmos vagyok, rossz a kedvem, ki sem dugom az orromat a szobából, ellenben baromi éhes vagyok mindig és szinte csak a zsíros, nehéz jóféle magyaros ételekre vagy tésztára vágyom:) Próbálkoztam sporttal, vitaminokkal, korai fekvéssel és pozitív (nemfázomnemfázom) gondolatokkal is, hasztalan. El kell fogadni a környezetemnek, hogy NEM vagyok téli gyerek. Pont. Viszont télen különösen szeretek sütni-főzni!! Így aztán most úgy döntöttem itt az ideje egy jó adag oldalasnak!!! 

SÜLT OLDALAS PÜRÉVEL ÉS BROKKOLIVAL

2012-12-02 18.05.35_Black.jpg

Tudjátok nem cifrázom agyon a recepteket, szóval ezúttal se várjatok valami különleges újdonságot!! Vettem egy jó nagy darab oldalast a Sparban! A hentes srácok már jól ismernek és kedvesen fel is nyesegették nekem 2 csontos darabokra. Sajnos utólag azt mondom lehetett volna kicsit zsírosabb:) Túl húsosat választottam, sebaj. Az oldalasokat sóztam,borsoztam és külön "sült oldalas fűszerkeveréket" is szórtam rá. A húsokat elhelyeztem egy magasabb tepsiben. Tettem rá-köré vajdarabokat és sertészsírt, vágtam rá úgy 3-4 fej vöröshagymát gerezdekben és fokhagymát 4-5 gerezdet karikákban. kapott egy fél pohár vizet majd a tetejére alufóliát. 180 fokon sütöttem 1,5 órát. Aztán fólia nélkül még egy felet kb. Arra kell figyelni a fólia nélküli sütéskor, hogy piruljon szépen, de ne száradjon ki.

Mellé közben összedobtam egy adag krumplipürét is.  A krumplit kockákra vágva sós vízben puhára főztem. Leöntve a vizet még a forró edényben összenyomtam a krumplinyomóval. Közben pakolom bele a vajat rendesen! Mehet rá még egy kis só és bors, majd mikor már szépen összezúztam a darabokat és lággyá vált a vajtól mehet 

bele a langos tej vagy tejszín. Most főzőtejszínem volt. Ki milyen állagúan szereti annak megfelelően tejezze:) 

És csak a vitamin miatt készítettem párolt brokkolit is. Milyen az emberi szervezet is... oly sok éven át nem bírt senki rávenni engem a brokkolira!! És mivel gusztustalannak is láttam, így pláne nem fanyalodtam rá hosszú évekig. Aztán 3 éve egyszer egy levesben jól nézett ki és hirtelen lendülettel megkóstoltam. Azóta rendszeres körete az ételeimnek:) Van egy szuper Zepteres edényem. Na jó, nem azért szuper mert Zepter, hanem mert kifejezetten párolásra való. Lukacsos az alja, ebbe kell tenni a zöldséget, rátenni a vízzel félig teli lábasra, lefedni és a vízgőzben 10 perc alatt puhára párol bármit!!! Azt vettem észre, hogy a brokkoli különösen szereti, ha a vízbe nem csak sót, de cukrot is teszek, kb 1 evőkanállal. Így még édesebb lesz a zöldség és szerintem a színe is élénkebb marad:) Természetesen az oldalas zsiradéka csodálatos szósz a pürére is!! 

Szólj hozzá

tél krumplipüré brokkoli süt oldalas