2013. jan 20.

Habkönnyű rizskók

írta: mood reader
Habkönnyű rizskók

Nem vagyok kifejezetten édes szájú, és nagy süteményvarázsló sem. Ebben anyu az abszolút befutó:) De merem állítani, hogy a rizskókommal verhetetlen vagyok!!!

RIZSKÓK = RIZSFELFÚJT

20130102_183138_Josh_Hassel.jpg

20130102_144350_Josh_Hassel.jpgHát, ki így, ki úgy ismeri, nálunk mindig rizskók volt a neve:) Szerintem hagyományosan málna szörppel az igazi,de ha az nincsen akkor jó lehet a lekvár, csokiszirup vagy bármilyen édes feltét rá:) Ha konyhán, étteremben kérek, általában kocka formájában szolgálják fel,elég szilárd halmazállapotban. Nincsen ezzel baj, de itthon csakis kizárólag lágy könnyűre készítem:) 

20130102_153320_Josh_Hassel.jpgFelteszek egy kis lábasban 20 dkg mosott és válogatott rizst 5-6 dl vizezett tejjel. Recept szerint 5 dl, ebből 4 tej és 1 víz, de nem baj, ha kicsit több. Mivel a rizsnek az a jó, minél tovább főzzük, minél puhábbra készítjük. A tejes rizsbe teszek egy csipet sót és egy zacskónyi vaníliás cukrot. Először majdnem felforralom, aztán takarékon lassan főzöm el a tejet a rizsről. Nem kell folyamatosan keverni, de azért ne hagyjuk magára és gyakorta keverjük meg. Főleg arra figyeljünk, hogy ne ragadjon és égjen a rizs az edény aljára. 

20130102_154056_Josh_Hassel.jpgEközben gépi habverővel verjünk fel 4 tojás fehérjét kemény habbá. A sárgákat pedig 10 dkg cukorral és egy evőkanál olvasztott vajjal habosítsuk fel. Nem kell a kettő között elöblítenünk, a habverő fejeket, ha először a fehérjével kezdünk:) A sárga habosításnál nem gond, ha kicsit tojásfehérjés maradt a habverő. DE a tojásfehérjét sose érje a sárgája, mert akkor nem fog felhabosodni. 

Keressünk egy megfelelő sütőben is használható üveg vagy cserép tálat, esetleg nagyobb szilikon formát. Mindegy melyiket. Arra készüljünk, hogy a riszkók meg fog kicsit dagadni, emelkedni a tálban sütés közben. És kb 10-15 percig lesz a sütőben enyhébb (180 fok)  sütési hőfokon. A kiválasztott tálat vajazzuk ki és szórjunk vele zsemlemorzsát. A sütőt pedig melegítsük elő.

20130102_160739_Josh_Hassel.jpgMikor a rizs elkészült, a tej elfőtt róla és sűrű tejberizs szerű állaga lett, akkor kevergessük és hűtsük egy kicsit. Ha már elhűlt kissé csak akkor öntsük hozzá a tojássárgáját. Ha túl meleg a rizs félő, hogy tojásrántottát sütünk:) Dolgozzuk el a tojássárgát a tejes rizzsel, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojásfehérje habot. Maradjon az egész cucc szép könnyű, habos. 

Nincs más teendőnk, mint sütőbe tolni a habos csodát és figyelni a rizskókot. Akkor lesz kész, amikor aranybarna lett a teteje:) Isteni finomság!!!

Szólj hozzá

gyors rizs desszert süt rizsfelfújt rizskók