Habkönnyű rizskók
Nem vagyok kifejezetten édes szájú, és nagy süteményvarázsló sem. Ebben anyu az abszolút befutó:) De merem állítani, hogy a rizskókommal verhetetlen vagyok!!!
RIZSKÓK = RIZSFELFÚJT
Hát, ki így, ki úgy ismeri, nálunk mindig rizskók volt a neve:) Szerintem hagyományosan málna szörppel az igazi,de ha az nincsen akkor jó lehet a lekvár, csokiszirup vagy bármilyen édes feltét rá:) Ha konyhán, étteremben kérek, általában kocka formájában szolgálják fel,elég szilárd halmazállapotban. Nincsen ezzel baj, de itthon csakis kizárólag lágy könnyűre készítem:)
Felteszek egy kis lábasban 20 dkg mosott és válogatott rizst 5-6 dl vizezett tejjel. Recept szerint 5 dl, ebből 4 tej és 1 víz, de nem baj, ha kicsit több. Mivel a rizsnek az a jó, minél tovább főzzük, minél puhábbra készítjük. A tejes rizsbe teszek egy csipet sót és egy zacskónyi vaníliás cukrot. Először majdnem felforralom, aztán takarékon lassan főzöm el a tejet a rizsről. Nem kell folyamatosan keverni, de azért ne hagyjuk magára és gyakorta keverjük meg. Főleg arra figyeljünk, hogy ne ragadjon és égjen a rizs az edény aljára.
Eközben gépi habverővel verjünk fel 4 tojás fehérjét kemény habbá. A sárgákat pedig 10 dkg cukorral és egy evőkanál olvasztott vajjal habosítsuk fel. Nem kell a kettő között elöblítenünk, a habverő fejeket, ha először a fehérjével kezdünk:) A sárga habosításnál nem gond, ha kicsit tojásfehérjés maradt a habverő. DE a tojásfehérjét sose érje a sárgája, mert akkor nem fog felhabosodni.
Keressünk egy megfelelő sütőben is használható üveg vagy cserép tálat, esetleg nagyobb szilikon formát. Mindegy melyiket. Arra készüljünk, hogy a riszkók meg fog kicsit dagadni, emelkedni a tálban sütés közben. És kb 10-15 percig lesz a sütőben enyhébb (180 fok) sütési hőfokon. A kiválasztott tálat vajazzuk ki és szórjunk vele zsemlemorzsát. A sütőt pedig melegítsük elő.
Mikor a rizs elkészült, a tej elfőtt róla és sűrű tejberizs szerű állaga lett, akkor kevergessük és hűtsük egy kicsit. Ha már elhűlt kissé csak akkor öntsük hozzá a tojássárgáját. Ha túl meleg a rizs félő, hogy tojásrántottát sütünk:) Dolgozzuk el a tojássárgát a tejes rizzsel, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojásfehérje habot. Maradjon az egész cucc szép könnyű, habos.
Nincs más teendőnk, mint sütőbe tolni a habos csodát és figyelni a rizskókot. Akkor lesz kész, amikor aranybarna lett a teteje:) Isteni finomság!!!