2012. okt 27.

Esős őszi napon kuckós a kelkáposzta is...

írta: mood reader
Esős őszi napon kuckós a kelkáposzta is...

Esős borongós napunk van:( Habár nem panaszkodhatunk, hisz ez az első igazán őszi nap az évben, engem mégis lehangol és lakásba kerget:(

Valami ősziesre, laktatóra vágyom, valamire, ami ezt a bekuckózós hangulatot támogatja:)) 

Rakott kel lesz vacsorára

kel4.jpgkel5.jpgkel6.jpg

Tudnotok kell, hogy nem vagyok valami nagy zöldség-gyümölcs fan... Kelkáposztát semmilyen formájában nem ettem meg és még ma is csak ezt az egy variációját vagyok hajlandó elfogyasztani. Persze csak, ha én készítem, a kantinban még sosem fanyalodtam rá. Mint minden ételnek nálam ennek is meg kell felelnie néhány követelménynek, hogy végül jóízű elfogyasztásra kerüljön:

1) Csak alul és felül lehet káposzta levél, azaz egyetlen emeletes csupán

2) Legyen rendesen benne cucc! A töltelék hányad fontos: inkább érezzem töltött kelnek, mint töltelékes kelnek...

3) Sok tejföl+sok sajt!!! Ez elég sok ételnél elengedhetetlen, és sok ételt tud ehetőbbé tenni eme két tejtermék!

Az alapanyagokat én 90%-ban a Sparban szerzem be, mert ezt tartom a legtisztább, legigényesebb láncnak, ahol elég széles a választék és kifejezetten szép a friss áru. Húst szinte kizárólag itt vásárolok szombat reggelente.

kel1 .jpg

Gyönyörű káposztát kaptam. Itt is látom az ősz érkeztét:) Megszámlálhatatlan féle, fajta, színű és levelű káposzta kínálgatja magát a hétvégi háziasszonyoknak. Szép sötét, közepesen nagy méretűt választok, mert tudom, hogy a külső két levélréteget tutira kidobom (kosz, harapásnyomok, egyébsérülések miatt) és szeretném, ha nem csak a vékonyka, halványkás levelek maradnának nekem. Nincs itthon tejföl, amiből mindig nagy dobozos Spar márkát veszek és sajt, most elég a trappista. A húst daráltatni nem nagyon szeretem mert sosem tudom melyik része is lenne a legjobb nekem, és bár a Spar hentes nagyon tiszta megmaradt a régi beidegződés, hogy hentesnél nem daráltatunk nehogy belekerüljön valami kólikás maradék mancs... Ezért előre csomagolt sertés-marha vegyes dobozkát veszek (fél kilós). A többi összetevőm megvan: 1db tojás, 15-20dkg rizs (hosszúszeműt kedvelem), 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kömény, vegeta, só, bors, kakukkfű és sütéshez a vaj.

Na igen a vaj! Nekem ez az alap zsiradék. Ezt használom mindenhez! Olajat már csak a pácoláshoz és a rántott dolgokhoz használok. Sosem ettem meg a margarint, kenyéren sem csak a vajat, amúgy pedig igen is kihozza az ételek ízét, különösen a zöldségekét, míg az olaj elnyomja azokat:( A hasonlók vonzzák egymást, mert a férjem is csak a vajat eszi meg, ráadásul ő képes kanalazva fogyasztani reggelire a kifli mellé:)

kel2.jpgAhogy már említettem lekelkáposztásítom a kelt:) A lényeg, h legyenek szép zöld levelek is! jól megmosom és minden levélből kivágom a száras részt, mert az nem puhul úgy meg. A levelet zubogó vízben főzöm néhány percig. A vízbe csak vegeta és őrölt kömény kerül. Az a jó, ha a levelek szépen kizöldülnek és picit megpuhulnak a vízben, de még ne szakadjanak szét. Ha kész kiveszem őket a vízből és félreteszem. A riszt feldobom egy evőkanálnyi vajban, pirítok rajta majd 1,5-2x annyi vizet öntök á, amennyi a rizs volt. Nálam ez a rizs adag egy Mc Donald's-os kávésbögrényi:) Kis lángon némi sóval elfőzöm róla a vizet. Legjobb az olyan edény aminek a tetejét lehet úgy állítani, hogy ki tudjon áramlani a gőz! Eközben az aprított vöröshagymát 2 evőkanál vajban puhára párolom, rádobom a felkarikázott fokhagymát, majd a húst addig tologatom a serpenyőben, míg meg nem barnul szépen és olyan kis kunkorikban szétesik. Ekkor jöhet bele a só, bors, kakukkfű, a rizs, és 1 tojás. Jól összeforgatom a tölteléket.

kel3.jpgNekem ez a téglalap jénai vált be leginkább. Valahol a húsos tepsik és a két személyes kis tepsik között van a mérete, és nem túlságosan magas az oldala viszont látom benne az ételt:) Kivajazom a jénait és szépen belefektetem a levelek felét. én a világosabbakat teszem alulra, hogy a szép zöldek jól mutathassanak a tetején! Az alsó levélágyra kerül a töltelék szépen elegyengetve és jó vastagon és megszórom még egy vékonyka reszelt sajt réteggel. Erre fekszenek a sötétebb zöld levelek. Végül az egészet vastagon beborítom tejföllel és reszelt sajttal. Tényleg nem kell sajnálni!!!

Alufóliával lefedem és előmelegített 180 fokos sütőben (nekem villany van és nagyon ritkán használok bármilyen befújást, szinte mindig csak alsó-felső sütési funkcióról beszélek) 35 percig sütöm. Utána leveszem a fóliát és hagyom még szépen megpirulni a sajtot a tetején! Persze nálunk tálaláskor is kerül még extra tejföl és sajt a kockákra!!!

Ezután én is be akarok kuckózni már! Ehhez ma Phillipa Gregory könyvét ajánlanám: http://mood-reader.blog.hu/2012/09/24/philippa_gregory_a_szuz_kiralyno_szeretoje 

Vicces mert a kelkáposzta angolul Savoy Cabbage és a Savoyról meg a brit uralkodók jutottak eszembe, és így ez a könyv:) Hiába számít olcsó, szegényes ételnek a kelkáposzta mégis előkelő környezet illik hozzá:) És nem mellékesen a tegnap esti elhajlás után különösen jól esik a káposzta! Szép őszt kívánok!

 

Szólj hozzá

ősz rakott süt kelkáposzta