Mindenek atyja: A HÚSLEVES
Hát igen, mondom én, aki komolyabban 4 éve kívánja a leveseket:) Egész egyszerűen ez valahogy olyan pasis dolog volt. Mármint levest is enni szinte minden főétkezésre. Kevés fajta levest szerettem amúgy is, és bár mondjuk a a húsleves éppen köztük volt (naná, mivel HÚSleves:)), akkor jött az "ennyit én nem bírok egyszerre enni" téma, amiből a végén mindig vagy leves, vagy második lett, és mivel a második gyakrabban volt fogamra való, így a levest könnyű szívvel elengedtem:) És ahogy az a nagy könyvben írva vagyon a férjem kedvéért veselkedtem neki az első levesnek, ami természetesen akkor már húsos leves legyen! A legmókásabb pedig az volt, hogy a legelső próbálkozást a férjem dirigálta, máig nem értem hogyan, hiszen életében nem főzött még hasonlót sem egyedül:) De ezt valahogy megfigyelhette otthon, mert instrukciói segítségével készült el életünk legfinomabb és azóta is a konyhánk legkedveltebb étele:
A "KORCS" HÚSLEVES ![2012-11-03 15.35 (3).jpg](https://m.blog.hu/mo/mood-cook/image/2012-11-03%2015.35%20(3).jpg)
A név senkit ne tévesszen vagy kedvetlenítsen el. Korcs itt annyit tesz, hogy több féle húsból készül és ma, amikor már sokféle levesen túl vagyok főzés tekintetében merem állítani, hogy a húsleves egyre ízesebb lesz, minél több féle a husi benne! Teljesen véletlenül akadtam rá, arra a hús félére a Sparban, ami nálunk ennek az ételnek a velejét adja. Én magam azt gondolom, hogy a húslevesnek kell legyen egy pici színe és egy nagyon pici zsírja. Na nem olyan tenyérnyi nagyságú sziradék gömböcskékre gondolok a leves tetején! A megfelelő mélységét és zsiradékát a levesnek az úgynevezett csontos marhalábszár szelet adja:) Mondom Sparban kapható, de gyakran kérni kell, mert nem teszik ki valamiért a pultba... No, ha van, akkor veszek pár szeletet és lefagyasztom, így mindig kéznél van a leves alapom.
Ez egy szép vastag marhaszelet, nem annyira száraz és a csontocskában kis darab velőcske kuksol:) Na ez éppen elég lesz zsiradéknak és az első tányér leves mellé pirítóson:) Emellett teszek bele disznó húsos csontot (darab) és valami szárnyast (csirkeszárny, nyak). Az a lényeg, hogy csontosabb húsok kerüljenek a levesbe, szóval akár csirkeláb is jöhet. Aki szereti a belsőséget az persze színesítheti csirke szívvel, májjal...
A húslevesnek gazdag ízt adnak a zöldségek így abból tényleg töménytelen mennyiséget és fajtát elbrt: sárga és fehérrépa, karalábé, zeller, borsó, gomba, paradicsom, paprika, vöröshagyma, fokhagyma. Én nem szoktam, de még káposztát is lehet beletenni. És a zöldek: zeller, petrezselyem, répazöldje. Az a legjobb, mikor van a Sparban minden zöldestől, zsengén. Akkor minden zöldet is felhasználok. Mivel én nem nagyon szeretem amúgy a zöldségeket és zöldeket, meg a zavaros levest sem, így minden zöldség egyben vagy félbe vágva kerül a levesbe, így a végén szépen ki tudom halászni őket:) A másik, hogy a levest nagy fazékban kell főzni. Én a 7 literes fazekamba főzöm kettőnkre is. Ebben férnek el szépen a húsok és zöldségek úgy, hogy a végén azért lé is maradjon. És végül tudnotok kell, hogy a leves rengeteg türelmet és szeretetet igényel:)
Nos tehát, azzal kezdjük, hogy megmossuk a husikákat és a marhaszelet velős részét vastagon megszórjuk sóval, kicsit várunk aztán a másik oldalon is. Ez egyébként sózza is a a levesünket, de leginkább abban segít, hogy ne veszítsük el idejekorán a velőcskénket a csontházból:) A fazekat kicsit több, mint félig töltöm vízzel beleteszem a marha és sertés húsos csontokat, egész borsot, tört borsot, vegetát és közepes lángon fedő nélkül főzögetem. Hozzávetőleg 1 órát fővöget. Félidőben mehetnek bele a szárnyasok, kivéve a belsőségek, azok csak a zöldségekkel. Amikor nagyon felhabosodott a levesünk, akkor lekanalazzuk tetejéről a habot, beletesszük az összes zöldséget, belsőséget, zöldeket és felöntjük annyi vízzel, hogy a fazék teli legyen. De ez persze nem azt jelenti, hogy csordultig.
Ha jelölve van a fazék belülről, akkor a tele (7liter) esetén kb még egy kávéskanalat bele tudok állítani az edénybe a leves és a fedő közé:) Szóval a tele azért nem telistele, jó? Ekkor kap még 2 húsleves kockát, ha lehet szintén vegyesen 1 szárnyas és 1 marha, takarékra állítjuk alatta a hőt és picit félrecsapva rákerül a fedő is. ÉS mostantól türelem. Minél tovább főzöd, annál finomabb, a marha is annál puhább lesz. Én simán főzöm 3-4 órát is akár.
Bármilyen házi levestésztával isteni és másnap még finomabb lesz, mert addigra jól összeérnek az ízek. Ha a húst nem veszed ki és másnap együtt melegíted a levessel, akkor nem kell féled, hogy a marhahús kiszárad.
Ne feledd a velőt!! Azt semmiképpen ne hagyd a levesbe! Azt egyétek meg mihamarabb, ha nem szereted, akkor is vadászd ki, mert a elő nagyon kényes, könnyen romló cucc!!
Nyami, mi már a második tányérral lapátoljuk:)