"Vadat és halat, s mi jó falat" Kőszeg vidékén I. - Bozsok
Kőszeg mellett van egy kedves kis település Bozsok. http://hu.wikipedia.org/wiki/Bozsok Hosszú évek óta járunk ide kis családommal:) Különleges élmény felfedezni saját országunk eldugott szegleteit is. Véletlenül akadtunk rá mi is erre a kis gyöngyszemre. A környék számtalan program lehetőséget kínál és csodálatos kulináris élményeket nyújt. Vad ételekben különösen erős a térség éttermi kínálata és ha megkóstoljuk akkor meg is értjük miért. Valószínűleg itt mindenki az anyatejjel szívja magába a vadrecepteket:) Idén harmadik alkalommal töltünk itt el pár nyugodt, pihenős napot, ezúttal az újévet is itt köszöntöttük hármasban:)
Bozsokon mi a kastélyszállóban szoktunk megszállni. Ez egy régi vadászkastély az erdő szélén csodálatos parkkal. Maga a kastély sajnos felújításra szorul, bár apránként próbálják újítgatni az épületet, de sajnos a tavaszi áradások is komoly károkat okoztak az elmúlt években. Szóval nem a legkorszerűbb, de kellemes, nyugodt helyen fekszik, nagy, tágas szobákkal, elzárva a világ forgatagától és ami a legfontosabb örömmel fogadják a kutyusokat, még az óriás macikat is, mint amilyen Myron :) A kastély körül gyönyörű kertben futkoshatja ki magát és a kék túra is közvetlenül a park hátsó kapujánál halad. Tehetünk rövidebb sétákat a környező településeken és nagyokat a Kőszegi-hegységben. Írottkő, Hoffmann forrás, Kalaposkő csak néhány úticél. Vagy átrándulhatunk az osztrák erdőségekbe is.
A közelben található egy mesterséges tó is, nyáron fürdőzési lehetőséggel. De Velem is csupán 20 perc az erdőn át. A Szent Vid kápolna mindenképpen megér egy rövid túrát. Szállás miatt nem kell aggódni, mert sok háznál adnak ki szobákat, házrészeket is. Érdeklődjünk a boltban vagy az étteremben bátran. Az itt lakó emberek a főváros után döbbenetesen kedvesek, segítőkészek és becsületesek. Majd minden házikó előtt láthatunk egy széket, kis asztalt tele idény gyümölcsökkel, zöldségekkel. Kerti finomságokkal, melyeket a helyiek leszednek, becsomagolnak, egy árcetlivel látnak el. A kis asztalra elhelyeznek egy dobozt vagy befőttes üveget kassza gyanánt. Szóval arra jársz, megtetszik az áru, kiválasztod, elveszed és a kiskasszába kifizeted. Ennyi. Hihetetlen, ja igen és itt nem lopják el sem a kitett árut, sem az összegyűlt pénzt... Te pedig biztos lehetsz abban, hogy első osztályú, válogatott bio zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltál potom áron! Az eper, a málna, a mini paradicsom, a sárga paradicsom, a szárított vargánya, a dió, az erős paprika, a lekvár, a meggy.... idény szerint:)
Bozsok kis település:) de csak finomságokat ehetünk-ihatunk mindenfelé. A "központban" találhatjuk a boltot és egy kedves kávézó-sütizőt. Jaj a sütik isteniek itt!! Nyáron nagyon hangulatok a zárt terasz, most a zimankó idején is kellemes meleg, vidám a hely. A kis cukrászda ünnepi hangulatba öltözött. Ez a mézeskalács harang pedig szuper dekor ötlet, jövőre megvalósítom én is:)
Ám a főhadiszállásunk az Aranypatak Vendéglő! Tavasztól késő őszig a tágas, árnyas terasz szinte mindig tele van a környéket járókkal és az osztrák vendégekkel. Az étlap változatos, az adagok pedig extrák a fővároshoz képest:) Minden étkezésből maradt egy adag a kiskutyának is:) Íme pár finomság, amit szívből ajánlunk nektek is, ha erre jártok.
Ami kihagyhatatlan az a ház ajánlotta pálinka! Kötelező! Nem para, tiszta szesz és valódi gyümölcs. Étkezés előtt 2 cent kifejezetten jót tesz az emésztésünknek:) Most alma pálinka volt, na ilyet még nem ittunk, mondhatom isteni volt. ÉS kísérőként jól illett hozzá az almalé:) Közel Ausztriához itt még lehet kapni az a bizonyos szénsavas almalét, az Almdudlert. Én ugyan nem szeretem, de sokan kedvelték azon rövid idő alatt, míg megpróbálták kicsiny hazánkban is bevezetni. Érdeklődés és ízlés hiányában a projekt megbukott, de a határ közelében azért hozzá juthatunk:) Naaaagy kedvencünk az étterem vargánya krémlevese!!! De tényleg, gombalevesből nem ettem még ilyen jót, pedig, amit én tudok főzni az se kutya:)
Sűrűsége éppen tökéletes és ebben szerepe lehet a nagyon apróra botturmixolt gombának is. Természetesen sajtos pirítóssal dukál:) Ettem egyik nap egy adag túrós tésztát is, mert valahogy annyira szezonja volt vagy mifene:) Jó sok sült szalonnával és természetesen extra adag tejföllel:) Kihagyhatatlan választás a férjemnél az étterem vadajánlatai közül az őzfilé konyakmártással és krokettel. Állítása szerint ilyen szószt vad ételhez még sehol sem evett és valami álom!
Amúgy tényleg csodálatosan finom, friss, puha az őzfilé, krémes és lágy a szósz hozzá. És ne feledjük az adagok legalább 1,5-szeresei a megszokottnak:) Az év vége hangulatához illően egy alkalommal kénytelen voltam csülköt kérni. Na az aztán bitang egy adag volt!!!:) 2 egész csülköt kaptam nyomban! A csülkök nagyon puhára voltak főzve, szinte lehullottak a csontról. Tetejük vastagon fokhagymázva, körülötte 5 Mekis adagnyi steak burgonya és nagyon eltalált párolt lilakáposzta. Habár elviseltem volna, hogy a csülök bőre kérgesre, ropogós pirosra süljön, így is fenséges volt, megfelelő zsírka-hús aránnyal.
Azért egyszer legyűrtünk egy adag forró vaníliaöntetes túrós palacsintát is:) Forró volt, édes és tejszínhabos....és mazsolás, ok ez magán probléma, hogy nem szeretem, de annyira ízlett a desszert, hogy a mazsola sem tudta elenni a kedvemet, egyszerűen kitologattam a szemeket a tányér szélére jó igényesen:( Most ugyan nem volt időnk rá, de már kipróbáltuk és nagyon ajánlunk szinte bármely levesüket, különösen az ököruszály levest, igazi kuriózum szerintem az étlapon a főtt marha farok tormával (most is össze fut a nyál a számban), és szinte bármit választunk is elégedettek leszünk:) aki nem hiszi járjon csak utána!
http://www.aranypatakvendeglo.hu/etlap.html
A környék azonban számtalan szuper éttermet rejt. Bátran álljatok meg bárhol, bármilyen eldugott helyen is, mert a vad biztosan tökéletes lesz!
Folyt. köv...