2013. jan 05.

"Vadat és halat, s mi jó falat" Kőszeg vidékén I. - Bozsok

írta: mood reader
"Vadat és halat, s mi jó falat" Kőszeg vidékén I. - Bozsok

Kép2.pngKőszeg mellett van egy kedves kis település Bozsok. http://hu.wikipedia.org/wiki/Bozsok Hosszú évek óta járunk ide kis családommal:) Különleges élmény felfedezni saját országunk eldugott szegleteit is. Véletlenül akadtunk rá mi is erre a kis gyöngyszemre. A környék számtalan program lehetőséget kínál és csodálatos kulináris élményeket nyújt. Vad ételekben különösen erős a térség éttermi kínálata és ha megkóstoljuk akkor meg is értjük miért. Valószínűleg itt mindenki az anyatejjel szívja magába a vadrecepteket:) Idén harmadik alkalommal töltünk itt el pár nyugodt, pihenős napot, ezúttal az újévet is itt köszöntöttük hármasban:)

20130101_113012_Sophia_Wispy.jpg

Bozsokon mi a kastélyszállóban szoktunk megszállni. Ez egy régi vadászkastély az erdő szélén csodálatos parkkal. Maga a kastély sajnos felújításra szorul, bár apránként próbálják újítgatni az épületet, de sajnos a tavaszi áradások is komoly károkat okoztak az elmúlt években. Szóval nem a legkorszerűbb, de kellemes, nyugodt helyen fekszik, nagy, tágas szobákkal, elzárva a világ forgatagától és ami a legfontosabb örömmel fogadják a kutyusokat, még az óriás macikat is, mint amilyen Myron :) A kastély körül gyönyörű kertben futkoshatja ki magát és a kék túra is közvetlenül a park hátsó kapujánál halad. Tehetünk rövidebb sétákat a környező településeken és nagyokat a Kőszegi-hegységben. Írottkő, Hoffmann forrás, Kalaposkő csak néhány úticél. Vagy átrándulhatunk az osztrák erdőségekbe is. 

20121230_132139_Tony_Black.jpgA közelben található egy mesterséges tó is, nyáron fürdőzési lehetőséggel. De Velem is csupán 20 perc az erdőn át. A Szent Vid kápolna mindenképpen megér egy rövid túrát. Szállás miatt nem kell aggódni, mert sok háznál adnak ki szobákat, házrészeket is. Érdeklődjünk a boltban vagy az étteremben bátran. Az itt lakó emberek a főváros után döbbenetesen kedvesek, segítőkészek és becsületesek. Majd minden házikó előtt láthatunk egy széket, kis asztalt tele idény gyümölcsökkel, zöldségekkel. Kerti finomságokkal, melyeket a helyiek leszednek, becsomagolnak, egy árcetlivel látnak el. A kis asztalra elhelyeznek egy dobozt vagy befőttes üveget kassza gyanánt. Szóval arra jársz, megtetszik az áru, kiválasztod, elveszed és a kiskasszába kifizeted. Ennyi. Hihetetlen, ja igen és itt nem lopják el sem a kitett árut, sem az összegyűlt pénzt... Te pedig biztos lehetsz abban, hogy első osztályú, válogatott bio zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltál potom áron! Az eper, a málna, a mini paradicsom, a sárga paradicsom, a szárított vargánya, a dió, az erős paprika, a lekvár, a meggy.... idény szerint:)

Bozsok kis település:) de csak finomságokat ehetünk-ihatunk mindenfelé. A "központban" találhatjuk a boltot és egy kedves kávézó-sütizőt. Jaj a sütik isteniek itt!! Nyáron nagyon hangulatok a zárt terasz, most a zimankó idején is kellemes meleg, vidám a hely. A kis cukrászda ünnepi hangulatba öltözött. Ez a mézeskalács harang pedig szuper dekor ötlet, jövőre megvalósítom én is:)

20130101_113520_Sara_Wispy.jpg

20130101_115129_Tony_Wispy.jpg20130101_115301_Antonio_Black.jpg

Ám a főhadiszállásunk az Aranypatak Vendéglő! Tavasztól késő őszig a tágas, árnyas terasz szinte mindig tele van a környéket járókkal és az osztrák vendégekkel. Az étlap változatos, az adagok pedig extrák a fővároshoz képest:) Minden étkezésből maradt egy adag a kiskutyának is:) Íme pár finomság, amit szívből ajánlunk nektek is, ha erre jártok. 

20130101_113254_Salomon_Wispy.jpg

20121229_204527_Sophia_Cornered_1.jpgAmi kihagyhatatlan az a ház ajánlotta pálinka! Kötelező! Nem para, tiszta szesz és valódi gyümölcs. Étkezés előtt 2 cent kifejezetten jót tesz az emésztésünknek:) Most alma pálinka volt, na ilyet még nem ittunk, mondhatom isteni volt. ÉS kísérőként jól illett hozzá az almalé:) Közel Ausztriához itt még lehet kapni az a bizonyos szénsavas almalét, az Almdudlert. Én ugyan nem szeretem, de sokan kedvelték azon rövid idő alatt, míg megpróbálták kicsiny hazánkban is bevezetni. Érdeklődés és ízlés hiányában a projekt megbukott, de a határ közelében azért hozzá juthatunk:) Naaaagy kedvencünk az étterem vargánya krémlevese!!! De tényleg, gombalevesből nem ettem még ilyen jót, pedig, amit én tudok főzni az se kutya:) 20121229_205615_Sophia_Cornered.jpgSűrűsége éppen tökéletes és ebben szerepe lehet a nagyon apróra botturmixolt gombának is. Természetesen sajtos pirítóssal dukál:) Ettem egyik nap egy adag túrós tésztát is, mert valahogy annyira szezonja volt vagy mifene:) Jó sok sült szalonnával és természetesen extra adag tejföllel:) Kihagyhatatlan választás a férjemnél az étterem vadajánlatai közül az őzfilé konyakmártással és krokettel. Állítása szerint ilyen szószt vad ételhez még sehol sem evett és valami álom! 20121230_154724_Sophia_Cornered.jpgAmúgy tényleg csodálatosan finom, friss, puha az őzfilé, krémes és lágy a szósz hozzá. És ne feledjük az adagok legalább 1,5-szeresei a megszokottnak:) Az év vége hangulatához illően egy alkalommal kénytelen voltam csülköt kérni. Na az aztán bitang egy adag volt!!!:) 2 egész csülköt kaptam nyomban! A csülkök nagyon puhára voltak főzve, szinte lehullottak a csontról. Tetejük vastagon fokhagymázva, körülötte 5 Mekis adagnyi steak burgonya és nagyon eltalált párolt lilakáposzta. Habár elviseltem volna, hogy a csülök bőre kérgesre, ropogós pirosra süljön, így is fenséges volt, megfelelő zsírka-hús aránnyal. 20121230_154717_Sophia_Cornered.jpgAzért egyszer legyűrtünk egy adag forró vaníliaöntetes túrós palacsintát is:) Forró volt, édes és tejszínhabos....és mazsolás, ok ez magán probléma, hogy nem szeretem, de annyira ízlett a desszert, hogy a mazsola sem tudta elenni a kedvemet, egyszerűen kitologattam a szemeket a tányér szélére jó igényesen:( Most ugyan nem volt időnk rá, de már kipróbáltuk és nagyon ajánlunk szinte bármely levesüket, különösen az ököruszály levest, igazi kuriózum szerintem az étlapon a főtt marha farok tormával (most is össze fut a nyál a számban), és szinte bármit választunk is elégedettek leszünk:) aki nem hiszi járjon csak utána! 20121230_162524_Sophia_Cornered.jpghttp://www.aranypatakvendeglo.hu/etlap.html

A környék azonban számtalan szuper éttermet rejt. Bátran álljatok meg bárhol, bármilyen eldugott helyen is, mert a vad biztosan tökéletes lesz!

Folyt. köv...

 

 

Szólj hozzá

ajánló étterem cukrászda kőszeg bozsok