2013. jan 13.

Májas libazsír téli utazásokhoz ajánlva

írta: mood reader
Májas libazsír téli utazásokhoz ajánlva

Azt hiszem lassan már én is „a múlt évezred gyermeke” vagyok:) Igazából tényleg :) Nem tudom, hogy a mai gyerekekkel járnak-e a szülők hosszú autós-appartmanos telelésekre:) Nekünk jutott belőle bőven. Amit pedig kivétel nélkül magunkkal vittünk e napokra az a libazsírba rejtett májacskák voltak. Az valami csoda ősszel-télen, szép karéj pirítósra kenve/pakolva lilahagyma karikákkal spékelve!!! Eszembe jutott, neki veselkedtem és most már elmondhatom, hogy ezt is meg tudom csinálni. Minden szerénység nélkül elég jól sikerült:)

 MÁJAS LIBAZSÍR

20130104_092954_Sophia_Grunge.jpg

20121228_173922_Sophia_Cornered.jpg

20121228_160434_Sophia_Cornered.jpgMivel lemaradtam a liba szezonban, ezért most tégelyes libazsírt vettem a Sparban. Kettőnknek elég volt egy fél kilós tégely. Állítják libamájjal az igazi. Persze, bár nekem ehhez a libamáj puhának tűnik és anyagilag sem sámli. A kacsamájról pedig éppen lecsúsztam, ezért sima csirkemájat vettem. A libazsíromhoz elég volt 20-25 dkg is. Ki hogy szereti láttam már olyat, aki egyben rejti el a májat a zsírban. Ezt tutira mindenki úgy szereti, ahogy anyuka készítette otthon. Nálunk apróra volt kockázva a máj, és az egészben lévő májas koncepciót nem is értem:) Szerintem az a szuper benne, hogy egyszerre jut mindenhová a pirítósra máj is és zsír is:))) De ez még csak nem is ízlés, mint látvány kérdése, mivel a máj máj a zsír meg zsír ízű mind a két variációban:)

20121228_171226_Sophia_Cornered.jpgNos, 2 fej vöröshagymát félbe vágtam majd vékonyan felszeleteltem. Ezúttal nem kockákra, hanem fél szeletekre, amik a kevergetés közben csíkokra hullottak. Most kivételesen nem vajat, hanem libazsírt használtam:) Mikor a hagyma már jól megdinsztelődött, akkor hozzá tettem a májat és még mindig kevés zsírban picit átforgattam, kifehérítettem. Ment rá a bors és a csupor zsír. Lassú tűzön összesütöm a májat a zsírral. Nem tart túl sokáig, villával meg lehet nézni a májat, ha már nem piros a belseje akkor kész:) Ezután picike sót tehetünk bele és hőálló edénybe töltjük. Arra figyeljünk csak, hogy legyen annyira magas az edényünk, hogy a májakat teljesen ellepje a zsír, mert így sokáig fogyasztható. Ha meghűlt, akkor pedig a hűtőben megszilárdítjuk. Pirítósra kenjük, lila hagymával spékeljük meg!!!

Szólj hozzá

ősz tél máj gyors pirítós libazsír