Magyaros konyha I. - Hagymás rostélyos
Hetek óta elő-elő kerül a téma hogy ehetnénk ár valami sültet ha lehet, akkor persze marhát, mert a férjemnek ez az egyetlen igazán ízletes hús. Igazából már én is nagyon kívántam és különben is szerettem volna kipróbálni új recepteket. Arról nem is beszélve, hogy kísérletezgető kedvemben vagyok és marha hússal nem állok valami fényesen. Reggel kiszaladtunk ezért a piacra húsért, meg salátának valóért.
HAGYMÁS ROSTÉLYOS STEAK BURIVAL ÉS KERTÉSZ SALIVAL
Nem vagyok teljesen képben hős ügyileg. Melyik részéből mit érdemes főzni különösen marhahús esetén. Nagy határozottsággal kértem rostélyost az első húsos pultnál. Megjegyzem a pultban 3 kisebb darab marha rész árválkodott és egyik sem rostélyos volt a táblácskák szerint. Kiderült, hogy
A) 11 órakor már nem nagyon van választék a piacon drágám, korábban kéne felkelni!
B) minden héten csak 1/4 marhát kap a bolt. Ha elejét, akkor hátszín van, ha hátát, akkor rostélyos.
Na persze eleje hét volt, szóval hátszínt választhattam. Bizonytalankodtam egy kicsit, a hentes meg jó kereskedővolt, így kérdezgette mit is főznék ebédre. Mondom rostélyost, ezért kértem rostélyost. Szócsatánk végére kiderült, hogy sütni szeretném hagymásan és az is, hogy erre a célra a hátszín is megfelelne. Nosza kértem 4 szeletet és majdnem hanyatt estem az 1800 forinttól, amibe került... Kezdem érteni miért csak 1/4 marhát kap a húsbolt... Gyorsan vettem még zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka, saláta, retek, répa) és mindig vásárolok a piacon 1-2 csokor kerti virágot a néniktől:)
A hátszínt megmostam, picit klopfoltam, egyik oldalát hajszálvékonyan beirdaltam, majd borsoztam, majorannáztam és csípős mustárral vékonyan bekentem mind a két oldalát. Így került a hűtőbe fóliázva. A marhahús pácban annál jobb minél többet áll, akár másnapi menü is lehet. Ezután 10 percig főztem pár szem krumplit. Nem vártam meg míg megpuhul, de magas hőfokon puhítottam kicsit. Utána felgerezdeltem őket és egy magasabb falú sütő edénybe kerültek. Vajat dobtam közéjük jól megfűszereztem (most kész sültkrumpli keverékkel) és egy kevés olívaolajat spricceltem a tetejükre. 200 fokos sütőben sült 40-50 percet. A legvégén ráengedtem 5 percig a grill funkciót is:)
A hagymás dolog könnyű volt. A csuda gépemen (http://mood-cook.blog.hu/2012/11/21/masinak_a_konyhaban_iii_reszelo_kiralyno) lekarikáztam pár fej hagymát. A karikákat egy zacskóba tettem, megszórtam liszttel és jól összeráztam őket, hogy mindenhol egyenletesen lisztesek legyenek. A hagymát vajban sütöttem aranybarnára, ropogósra. A húst szintén vajban sütöttem amíg picit meg nem puhult és meg nem barnult. Addigra épp készre sültek a krumplik is.
Nagyon illik hozzá szerintem a saláta is. A hagymához már használt masinámmal ezúttal nagyobb lukakon át reszeltem a saláta hozzávalóit, kivéve a saláta leveleket és a paradicsomot, ezeket csíkokra, kockákra vágtam. végén megszórtam sóval, borssal és kevés olívaolajjal.
A végeredmény gyönyörű lett:) Egyedül a marhával nem voltam kibékülve, picikét rágós maradt... Lehet jobb lett volna egy egész estén át érlelni.