No.1!! - A sajtleves
ó igen:) végre a legeslegkedveltebb levesem érkezik! A sajtleves valami, amit egyszerűen mindig mindenhol a legeslegjobban kívánok főleg szeptembertől májusig:) Nem emlékszem már hogyan is kezdődött...rémlik, hogy ez is egy nem túl régi trendi ajánlat az éttermek ajánlataiban. Gondolom leginkább, mert gyorsan elkészül és viszonylag olcsó. Csak mert nem rémlik, hogy gyermek koromban is lett volna az étlapok kínálatán. Persze lehet, hogy akkor a húsleves volt az egyetlen felismerhető és értékelhető választásunk:) Szóval gyakorlatilag, ha levest is választanék egy étteremben és az étlapon rábukkanok a sajtlevesre, akkor ezután már hiába szemezgetek és próbálok másik levesre koncentrálni, a választásom már eldőlt:)
Azt is szeretem benne, hogy számtalan módon elkészíthető és én igazából mindegyik variációt szeretem:) Talán egyedül akkor vagyok csalódott, ha besameles a leves és nagyon sok lisztet kap és/vagy csomós marad. Különösen finomak azok a verziók, ahol több izgalmas sajt féléből készül, és nagy kedvencem a cipóban való tálalás is:) Utóbbi esetben komplett vacsoraként szolgál:)
Nagyon nagyon finom a sajtleves a Dérynében, ahol gorgonzola is kerül a tányérba és erre csorgatják frissen a levest. Mennyei!! A székesfehérvári Spagetti házban is több féle sajt kerül a levesbe, főleg füstölt fajták és cipóban az igazi!! De ettem már krutonnal és pirítóssal is, nagyon sűrűn és leves hígan is. Tényleg minden módon szeretem:) Csak egyetlen étel van még, amit sokféleképpen készítenek és nekem mindenhogyan okés az a vadas:)
GYORS SAJTLEVES
Íme most egy könnyű, nagyon gyors és finom recept, amit gyakran készítek hideg napokon, ha gyorsan ennék egy forró levest. Csak egy hagyma (lehetőleg újhagyma), 2 erőleves kocka, 1 tömlős sajt (lehetőleg Karaván, mert az füstölt) és egy kevés tejszín kell hozzá. Na meg valamilyen sajt, sajtok. Ezt mindenkinek az ízlésére bízom. Az elkészítés tényleg gyerekjáték.1 hagymát vagy esetemben 2 szál újhagymát megdinsztelek egy kevés vajon. Legyen szép üveges,puha, aztán felöntjük 1 liter vízzel. Felforraljuk a 2 erőleves kockával, de ne túl nagy lángon. Kb 15 perc alatt elkészül. Ekkor hozzákeverjük egyenletesen a tömlős sajtot. Én egy kézi habverővel szoktam szép egyenletesen elkeverni. Végül felöntöm egy kevés tejszínnel. Nem tudom mennyi a kevés:) Kevesebb,mint a 2dl-es doboz, de talán 1dl-nél több...:) A tejszínnel újra felforraljuk és kész is van. Tálaláskor a tányérba reszeljük a különböző sajtokat és rászedjük a forró levest.
Ami nagyon illik hozzá, a kruton!!! Legjobban kiflikarikákból szeretem, de teljesen okés kockakenyér darabkákkal is.
A kifli karikákat megszóróm petrezselyemmel és oliva olajat spriccelek rá. Ezt a kis permetezőt is a Sparban vettem és nagyon praktikus. Aztán csak besütöm a karikákat a sütőben vagy a melegszendvics sütőben. Annnyira finomságos:) Simán befalom egyedül is a liter levest!!!!