2012. dec 26.

Xmas családi gasztro rally

írta: mood reader
Xmas családi gasztro rally

avagy ki tudja végig enni a karácsonyi ünnepi ételek tárházát a családlátogatás során?

avagy ki tudja végig enni a karácsonyi ünnepi ételek tárházát a családlátogatás során?

Azt hallottam a minap, hogy mi magyarok a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztjuk el az éves halfogyasztásunk 3/4-ét...gondolom a maradék 1/4-et nyáron hekk formájában pusztítjuk el:) Azért ez elgondolkodtató. Pedig olyan sok finom ételt lehet halból készíteni és ma már számtalan különlegesebb halat is vásárolhatunk a piacokon, szuperekben. Szóval, ha karácsony, akkor hal rogyásig, és egyébként is 4-8 közé tenném az átlag karácsonyi menü választék-számát:) A karácsony szinte minden külön egyedül vagy párban, de gyermektelenül élő fiatal számára egy családi rally. 1-3 napon belül, akár 5 helyre is hivatalosak. Mindenhol természetesen finom ételek garmadájával várják őket és nincs helye visszautasításnak. Na persze értem én, hiszen a vendég váró jó esetben csak minket vár az ünnepek alatt nagyon, így próbál kitenni magáért, esetleg felülmúlni a déli, vagy előző napi családtagot és igen rosszul esik neki, ha nem fogyasztjuk el a fél Afrikát is jól lakató mennyiségű ételek halmait. 

letöltés (1)_3.jpgNálunk sincsen ez még másként, talán csak abból érzékelem, hogy múlik felettem az idő, hogy egyre kevésbé előzi meg szájhúzás az ünnepi körtúrát. Sőt, kimondottan várom a gasztronómiai verseny végeredményét. Szerencsére nálunk úgy alakult, hogy minden etapon más és más ételekkel várnak bennünket a vendéglátó családtagok:)

24-én anyósomékkal indul a rally. Náluk ebéddel nyitjuk meg az ünnepet. Idén egyedül náluk ehettünk halászlevet szegediesen vagy bajaiasan:) Szép sötét színű lett, enyhén zsíroskás. Csak annyira, hogy szép legyen a felszíne és kívánja a friss kenyeret. Kevés passzírozott és néhány patkó szelet hallal. Csak a belsőség hiányzott nekem nagyon. Az a kedvenc részem. Apu tud isteni halászlevet főzni és ilyenkor úgy főz, hogy egy kisebb fazékkal jusson nekünk is:) Most azonban Svédországban tölti az ünnepeket:)) A halászlé után pedig stílusosan túrós metélt következett sült szalonnával gazdagon!! Egyszerű, de jól összeillő ebéd volt! Ettünk is szépen mindenből. Lezárásként cukrász süteményeket vonultatott fel apósom, aki kicsit túlszámolhatta az asztaltársaságot, így fejenkén 3-4 féle krémes méretű sütemény jutott. Én rövid pihenő után bevállaltam egy somlóit, de utána már mozdulni sem bírtam. Úgy sajnálom, hogy elfelejtettem fotózgatni, de csak a második állomáson jutott eszembe, hogy a Xmas gasztro túránk megér egy bejegyzést:)

Rövid szieszta után már zúztunk is anyumhoz, ahol a vacsora volt az est fénypontja. Anyu nem szeret halászlét főzni. Néha aputól viszünk neki egy tányérral, de ő már évek óta nem főz halat levesnek. Nála a nagy favorit a borleves. Ez a madártej szerű krémes leves a fiúk nagy kedvence. Hidegen és tejszínhabbal lapátolják, szinte mindig repetáznak belőle. Sajnos nekem nem csúszik le, mert éppen a borleves kóstolásakor derült ki, hogy allergiás vagyok a szegfűszegre. Ezért nem szeretem a gyümölcslevest és a forralt bort sem:( Összerántja a nyelvemet, nagyon furcsa és ijesztő érzés:) De a fiúk imádják anya borlevesét és tényleg nagyon gusztusos!

IMG_20121225_093200_Cornered.jpgA levest most tejszínes gombás harcsa követte burgonyapürével. Nem tudom, hogy az én ajánlásomra-e, minden esetre anyu most vajban és újhagymában párolta a halkockákat a tejszín és gomba hozzáadása előtt:) Istenkirály volt!!! Majd a sült következett.

2012-12-24 19.08.38_Sophia_Cornered.jpgAnya minden éven próbál a harcsa mellé valami újabb halat kipróbálni. Volt már ponty, lazac, pisztráng, keszeg. Most fogast készített, mégpedig palacsinta tésztába mártva. Nehéz volt a tejszínes harcsát überelni, de most majdnem sikerült neki:) A fogas nagyon omlós, nagyon fehér színű csodálatosan puha hal:) Jól illett hozzá a majonézes mexikói, de a püré és a rizibizi is szuper köret hozzá. A tálalás is plusz pontot érdemelt:) 

2012-12-24 19.19.50_Sophia_Cornered.jpg2012-12-24 19.18.04_Cornered.jpg

Végül, de sosem utolsó sorban érkezett a pont az i-re, mindenki első számú kedvence: A méteres kalács!!! Ezúttal 4 méterben, a fiúk kérésére!!! Anyu amúgy is nagy süti művész, de a méterese tényleg világbajnok és nemcsak mert isteni finom, hanem mert gyönyörű is!!

2012-12-24 19.43.13_Hagrid_Cornered.jpg
2012-12-24 19.41.20_Hagrid_Cornered.jpg

25-e a nagymamám napja. Ilyenkor az én kis családom jön össze egy hatalmas lakomára a nagyinál. Hihetetlen mennyit tud még mindig főzni a nagyim 10 főre!! Elképesztő! Most volt egy kis forgatókönyv változtatás, mert az ajándékozás valamiért az ebéd utánra maradt... Apropó ebéd, amúgy szép magyarosan 13-17 óráig:)) És már a vacsorára sincsen gondod! Első fogás hagyományosan húsleves a mamánál. Gyönyörű aranysárga, marhahúsból, pulykanyakból, csirke aprólékból. A különlegessége mégis a házilag készült levestészta, amiért ölre megy mindenki a tálnál:) Szegény kétszer is után kellett töltenie a tálat tésztával. A levest nálunk többen is szeretik házi paradicsomlével ízesíteni:) Egyik alkalommal azonban véletlenül baracklé került az asztalra:) Volt nagy nevetés, mikor megkóstolták az elédesített húslevesüket:D 

2012-12-25 13.26.54_Anne_Wispy1.jpg

A leveshúst különálló fogásként tormával és mustárral kínálja. A marha fogy el elsőnek persze, de a pulykanyak sem maradt parlagon:)

2012-12-25 13.42.57_Anne_Wispy.jpgEzt követi szinte minden évben a tepsis töltött káposzta füstölt hússal!! Egy egész tálca telistele apró méretű káposzta gombócokkal és füstölt sonkával, tarjával.

2012-12-25 13.54.56_Anne_Wispy.jpgMikor már mindenki azt hinné nem bír többet egy falatot sem enni, na akkor jönnek a majonézes finomságok: kukorica, borsó, krumpli és a sült csirkecombok:)

2012-12-25 14.20.51_Anne_Wispy.jpgÉs egyszer csak azt veszed észre, hogy a beszélgetések közben mégiscsak kiszedtél a tányérodra egy combocskát, persze minden majonézes cuccmákból egy-egy kanálkával.

2012-12-25 14.32.47_Anne_Wispy1.jpgAz idei különlegesség a tormás-almás-cékla volt, sajnos nem aratott túl nagy sikert:( Pedig nagyon guszta volt.

2012-12-25 14.21.48_Wispy.jpgA rengeteg nem éppen fogyókúrás, de annál ízletesebb és háziasabb ételeket mivel is zárhatnánk le illőbben, mint mákos és diós bejglikkel és túró kockákkal. Na meg egy finom feketével:):)

2012-12-25 15.09.30_Anne_Wispy.jpg2012-12-25 15.09.40_Anne_Wispy.jpg

A 2 nap alatt úgy kitágult a gyomrunk, hogy gyakorlatilag 2 óránként megéhezünk és falatozunk itthon is valamit:) Nagy bánatomra a jövés-menés miatt én nem tudtam főzni semmit:( Nem is tudtuk volna mikor megenni:( Azért szilveszter előtt még összeütök valamit, a hűtőt és a fagyasztót feltöltöttem hallal, hússal és van pár izgalmas recept a tarsolyomban!

Boldog Ünnepeket kívánok nektek is, sok sok finomsággal!!

Szólj hozzá

ajánló menü xmas hal vacsora családi nagymama desszert ebéd főz