2013. jan 02.

Szilveszterre lencse, virsli

írta: mood reader
Szilveszterre lencse, virsli

Érkezik az új esztendő. Ilyenkor ki-ki számot vet az elmúló évről és elrendezi mit is várna a következőtől. Én 2012-őt az extra jól sikerült évek közé sorolom:) Emiatt aprócskát aggódom, lehet-e még egy ilyen jó évem, lehet-e még jobbat kívánni:) Remélem és kívánom:) Az év forduló napja telis tele van babonákkal!! Ajjajj... Köztudott, hogy a babonák megőrítenek!! Én önmagamban nem vagyok babonás, általában nem is jutnak eszembe a megfelelő pillanatban, mikor kell kopogni, gombot csavarni, tenyérbe köpni.. Viszont, ha hallok, olvasok egy babonáról, akkor már nem bírok nem aszerint cselekedni!! Mivel nem tudom, hogy higgyek-e benne, ezért tartok is tőle:( Na bumm! Ezért miután a csapból is a szilveszteri babonák folynak kénytelen vagyok pénzt számolni, nem sírni, nem orvoshoz menni, szárnyast nem enni, de sok lencsét főzni:) A lencséről tudom, hogy azt tartjuk meghozza a szerencsét, a pénzt. Minél több szem lencsét eszünk újév első napján, annál gazdagabbak leszünk. A virsliről, viszont nem találtam semmilyen hagyomány leírást. Legvalószínűbb, hogy a régi jó újévi disznótoros csökevényes maradványa számunkra a gyorsan elkészíthető virsli:)

SZILVESZTERI LENCSEFŐZELÉK

VIRSLI PÖRKÖLTTEL

20130101_213129_Sophia_Pinstripe.jpg

20130101_190652_Sophia_Pinstripe.jpgA lencsét vízben áztatom úgy 5-6 órát. Ezután kezdődik a főzés. A lencsét egy kisebb lábasba teszem és felöntöm vízzel úgy hogy ellepje. Beledobok 1 megpucolt fej vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát, mind a kettőt egészben, illetve 4 db babérlevelet és jön a kevés só, bors. Nagyon jó íze lesz a főzeléknek, ha egy darab füstölt tarját is főzünk mellette. Általában húsvétkor veszek egy nagyobb darabot és fagyasztok le belőle 1-2 kisebbet éppen az ilyen esetekre:) A víz lepje el a húst is. valamivel legyen több a víz az "éppen ellepi" szintnél, ekkor nem kell felöntögetni főzés közben. Innen a dolog nagyon egyszerű, mert a fedőt úgy helyezem, hogy egy kapjon levegőt a főzelék és takarékon elforralom a vizet a lencséről. Ez kb 1 órás folyamat, akkor tutira megpuhul a lencse is. 20130101_205637_Sophia_Pinstripe.jpgNem vagyok barátja a rántásnak, valószínűleg ezért is szeretem inkább a tejfölös főzelékeket:) A lencsefőzeléket is csak habarom. Egy kevés tejfölhöz (mondjuk 3 evőkanál) pöttynyi mustárt keverek és 2 evőkanál lisztet. Belekanalazok egy kis levet a főzelékből is, és jó alaposan elkevergetem a habarásomat. Majd apránként a lencséhez adom a habarást, miközben egy kézi habverővel egyengetem, hogy ne csomókban álljon a tejföl a lencsében. Nem tudom, ki mennyire szereti tejfölösen, annyi habarást tegyen a lencséhez. Ez nem mindig sikerül nekem sem, mert a tejföllel már nem szabad felforralni a főzeléket, így viszont gyakran nagyon híg marad még. Bár én inkább megeszem hígan, mint beton keményen, ráadásul, másnapra azért be szokott sűrűsödni:) Feltétnek csodás a már főtt-füstölt tarjánk is, de ebből én reggelire varázsolok valami finomat:) 

20130101_210406_Sophia_Pinstripe.jpgMost inkább egy gyermekkori nagy kedvencemet készítettem el a főzelékhez. Nagyon ritkán jut az eszembe, valószínűleg éppen azért mert szorosan összefügg emlékeimben a virsli pörkölt feltét a főzelékekkel és megvallom igen ritkán készül főzelék a konyhámban:( A virsli pörkölt pedig nagyon egyszerű és nagyon finom és tökéletesen illik a szilveszteri lencséhez:) Sajnos ma már nagyon nehéz jóféle virslit kapni, de ha már virsli, akkor azért némi húst is tartalmazzon. Én a frankfurti műbeles fajtát kedvelem. De most komolyan, 2-300 forintos virslit ne vásároljunk, mert abban disznó hús bizonyosan nincsen!! Szokásos kezdés: vaj, újhagyma. 20130101_212949_Sophia_Pinstripe.jpgEgy fej vöröshagymát is teszek hozzá, végül is pörkölt lesz, vagy mi:) Félbevágom és vékonyan szeletelem, nem kockázom. A hagymákat összetöppesztem kis lángon, megszóróm pirospaprikával, rádobom a virsliket összekarikázva és fedő alatt közepes lángon addig sütöm amíg kicsit meg nem kap:) 

Gyönyörű lett, bár a főzelékem picit híg maradt:) De 2 tányérral is szedtem sőt Myron is kitett magáért:) Biztosítandó, hogy ne legyenek anyagi gondjaink 2013-ban:) Boldog 2013-as Évet Kívánok Mindenkinek!

Szólj hozzá

lencse szilveszter főzelék virsli főz ünnepi